Handige kookweetjes! - 1

Eitje tikken

Waarom moet je een ei niet op de rand van een kom breken?

Bij een ei breken op de rand, valt er 9 van de 10 keer een stukje schil in je eimengsel. Dit komt, omdat je wanneer je een ei op een rand breekt, je de eierschaal naar binnen drukt. Hierdoor laten er kleine stukjes los.

Tik je het ei op een vlakke ondergrond, dan kraak je de schaal zonder dat er stukjes loslaten. Eén krachtige tik is al genoeg. Toch een stukje ei in de schaal terecht gekomen? Vis deze er dan uit met de stukje schaal van het ei.

Bron: 24Kitchen

Rode kool zoeter maken

Naast het toevoegen van een appel aan de rode kool vertelde Rudolf van Veen, dat je ook vruchtenjam kan toevoegen. In zijn geval gebruikt hij altijd bosbessenjam. Dit maakt de rode kool zoeter, gaat er mooi van glanzen en geeft het wat frisheid. Goede tip Rudolf!

Bron: 24Kitchen

Heet of koud water bij het opzetten van de groente?

Welke groente zet je op met koud water en welke gaat in heet water?

Een handig ezelsbruggetje: alles wat boven de grond groeit gaat in kokend water, alles wat onder de grond groeit (aardappelen, bieten en worteltjes dus) gaat in koud water.

Bron: FavorFlav

Waarom snijd je een tosti schuin?

Blijkbaar is het niet toegestaan (lees: een zonde) om je tosti recht door te snijden, maar waarom moet het dan schuin?

  • Een tosti lijkt groter als hij schuin is gesneden (maar dat is natuurlijk niet zo ;-)).
  • Een schuin gesneden tosti is makkelijker te dippen in de ketchup, curry of mayonaise.
  • Door schuin te snijden heb je een groter vlak waar je tong contact maakt met de gesmolten kaas.
  • Door het schuine kaasvlak is de kans op een kaasbrug groter. Een kaasbrug zijn de slierten gesmolten kaas die je krijgt wanneer je de tosti uit elkaar trekt en die mag natuurlijk niet ontbreken. 
  • Het ziet er gewoon leuker uit. 
  • Door schuin te snijden, heb je een groter oppervlak zonder korstjes.

En? Sneed je de tosti al schuin of ben je nu overtuigd, dat het echt zo moet? ;-)

Bron: FavorFlav

Hele dooiers zacht houden bij het maken van een gebakken ei

Als je een ei wil bakken en de dooier zacht wil houden, is het eiwit vaak nog niet gaar (snotterig). Hoe langer je het ei bakt hoe meer kans dat de dooier niet meer zacht is.

Tip: Splits de ei(eren) en houd de dooiers heel en apart. Eerst het eiwit in de pan, even laten bakken en dan de dooier in het midden erop laten glijden, vlak voordat het wit gestold is. Nu een paar minuutje bakken totdat hij is zoals jij hem lekker vindt!

Bron: FavorFlav

Hoe voorkom je overkoken?

Niks is zo vervelend, als bijvoorbeeld je aardappelen opstaan en deze overkoken. Plaats een houten pollepel overdwars op de pan. Je zult zien dat de kookbubbels kapotslaan tegen de houten lepel waardoor de pan niet overkookt. Geen houten pollepel in huis/keuken? Smeer de pan in met olie of bakspray tot boven het water. Hierdoor kunnen de bubbels zich niet hechten aan de pan en dus ook niet 'omhoog klimmen'.

Bron: 24Kitchen

Oventemperatuur:
Fahrenheit vs Celsius

Je kent het vast wel, je vindt een heerlijk recept op internet, maar deze is in het Engels. Wij gebruiken bij het instellen van de oven Celsius, maar in buitenlandse gerechten kom je vaak Fahrenheit tegen om de graden in te stellen voor de oven. Hier een handige tabel om Fahrenheit te converteren naar Celsius of andersom.

Fahrenheit Celsius
225°F 110°C
250°F 130°C
275°F 140°C
300°F 150°C
325°F 165°C
350°F 177°C
375°F 190°C
400°F 200°C
425°F 220°C
450°F 230°C
475°F 245°C
500°F 260°C
550°F 290°C

Hoe lang kook ik mijn eitje?

Houd je van een lopend eitje of krijg je daar juist de kriebels van?
Hier een overzichtje met de minuten die nodig zijn om jouw perfecte eitje te krijgen.

Minuten Resultaat ei
5 minuten Zachtgekookt, slijmerige dooier
6 minuten Zachtgekookt, minder slijmerige dooier
7 minuten Dooier bijna hard, maar nog wel kleverig.
8 minuten Bijna volledig hardgekookt (makkelijk te pellen)
9 minuten Perfecte hardgekookte ei (niet droog)

Aspergetips

    • Waarom asperges in een natte theedoek bewaren?
      Na het kopen van asperges wikkel je deze in een vochtige theedoek. Hierdoor blijven de asperges stevig en knapperig. Groene en paarse asperges bewaar je in een open plastic zak in de koelkast.

    • Hoe weet je of een asperge gaar is?
      Als je een vork er makkelijk in kan steken, zijn de asperges gaar. Als je ze vervolgens in het midden op een vork legt, mogen ze iets doorbuigen, maar niet slap hangen.

    • Hoe gezond is asperges?
      Heel gezond, want asperges bevatten de stof asparagine. Deze stof werkt positief bij vermoeidheid, een lage bloeddruk en hartkloppingen. Daarnaast ook bloedzuiverend en de calcium en asparagine-zuren in de asperge reinigen je nieren.

    • Hoe kan je asperges het beste koken?
      Zelf kook ik ze altijd rechtop in een aspergepan. De kopjes (tips) van de asperges moeten net onder water staan, dus niet boven de pan uitsteken. Vervolgens kook ik ze 3 à 4 minuten (afhankelijk van de dikte) en laat de pan vervolgens nog 15 minuten staan met het vuur uit.

    Eet smakelijk!

     

    Is het veilig om etenswaren opnieuw op te warmen?

    • Spinazie (en andijvie)

      Vaak lees je dat groente, zoals spinazie of andijvie nitraat bevat en dus niet opnieuw opgewarmd mag worden. Dit zou dan omgezet worden naar het giftige nitriet. Volgens het Voedingscentrum is dit niet zo en zit er geen risico aan.

    • Chinese afhaalmaaltijden

      Wees hier voorzichtig mee, vooral met de rijst. Deze kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. Deze is hardnekkig, kan voedselvergiftiging veroorzaken en gaat niet dood door verhitting. Bestel/koop wat minder, zodat je geen restjes overhoudt. Ook eiwitrijk voedsel, sausjes en pudding kan besmet zijn met deze bacterie.

    • Champignons
      Juist wel opwarmen, want rauwe champignons bevatten een stof die kankerverwekkend kan zijn als je er te veel van binnen krijgt. Juist verwarmen en dat kan ook de volgende dag nog steeds.
    • Kip

      Kip kan veilig opgewarmd worden, maar zorg voor een gelijkmatige opwarming. De temperatuur in het midden van het gerecht moet minimaal 75°C zijn om eventuele bacteriën te doden. Gebruik eventueel een voedselthermometer. Bewaar de bereide kip in de koelkast).

    • Vis

      Vis kan je tot 4 dagen na bereiding veilig opwarmen. Visgerechten met knoflook of uien smaken zelfs na de tweede keer nog beter. Het enige is, dat zeevruchten kunnen uitdrogen of kunnen een visgeur krijgen. De meeste schaaldieren kun je opwarmen, maar worden vaak droog of taai. 

    Bron: ID

    Wat is gezonder: bloemkool of broccoli?

    Beiden zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Broccoli is iets gezonder dan bloemkool, omdat broccoli meer calcium, vezels en vitamine K bevat. Extra voordeeltje: broccoli is goed voor het geheugen.

     

    Eieren koken in koud of in warm water?

    Dat maakt niet uit, alleen de kooktijd varieert.

    • In koud water: eieren in koud water opzetten en zodra het water kookt de wekker zetten. Voordeel van koken in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Prik een gaatje in de bolle kant van het ei en zo voorkom je barsten in de schaal.
    • In warm water: doe de eieren pas in de pan als het water volledig kookt. Voordeel is dat je niet constant de pan in de gaten hoeft te houden of het water al kookt. Nadeel is de kans op een gebarsten schaal door het temperatuurverschil.

    Koken op inductie of gas maakt qua kooktijd niet uit.

    Kooktijden koud water

    Zacht: 3 minuten
    Halfzacht: 4 tot 5 minuten
    Hard: 7 minuten

    Kooktijden kokend water

    Zacht: 3 tot 4 minuten koken
    Halfzacht: 5 tot 7 minuten koken
    Hard: 8 minuten koken

    Trek bij kleine eieren een minuut af van de kooktijd, bij grote eieren 1 tot 2 minuten langer.
    Een ei direct uit de koelkast of een vers ei? Houd dan rekening met een 1 minuut extra.

    Bron: 24Kitchen