Handige kookweetjes! - 3

Hoe kook ik asperges het beste gaar?

Mijn moeder was gek op asperges, dus aten we sowieso traditioneel met moederdag het witte goud. Zodra we het gingen bereiden, moesten we toch altijd weer even Google raadplegen hoe we de asperges het beste konden koken. 

Van april tot juni zijn ze te verkrijgen en ik geef er altijd de voorkeur aan om ze geschild te kopen. Schillen kan ik uiteraard ook zelf doen, maar wil de kopjes altijd graag heel houden, want die zijn het lekkerste. Daarnaast moet je met het schillen altijd opletten of je er wel genoeg vanaf haalt, maar ook niet weer teveel. 

In het algemeen hanteert men zo'n 500 gram asperges per persoon (of 7 stuks afhankelijk van de dikte). Persoonlijk vind ik dat nogal veel en ook wel kostbaar, dus ik ga meestal uit van 4 à 5 p.p.. Uiteraard wil je ze zo vers mogelijk hebben en dit kan je testen door ze over elkaar heen te bewegen. Krijg je een piepend geluid, dan zijn ze vers. Als het snijvlak aan de onderkant is ingedroogd, dan zijn ze niet echt vers meer. Snijdt er dan zo'n 2 à 5 cm. vanaf.

Ik kook ze vervolgens 3 minuten en laat ze met het vuur uit nog 15 minuten nagaren in de pan. Dikke asperges kook je iets langer, ongeveer 5 tot 8 minuten en laat ze vervolgens nog 25-30 minuten nagaren.

Groene asperges hoef je niet te schillen en kook je alleen 2 tot 4 minuten afhankelijk van de dikte, nagaren is niet nodig. Je kan groene asperges ook bakken of grillen. De witte variant is meer geschikt om bijvoorbeeld aspergesoep van te maken.

Bron: 24Kitchen