Sinds ik regelmatig broodproducten eet, die koolhydraatarm zijn, merk ik dat er werkelijk overal lijnzaad in zit.
Bij 't Stoepje kocht ik regelmatig "Slankelijntjes", dit zijn zachte bruine bolletjes in koolhydraten verlaagd. Rijk aan vezels en bevatten extra veel eiwitten, maar héél veel lijnzaad. 1 bolletje staat voor 2 bruine boterhammen. Ook in de "Sportmik" van 't Stoepje verwerken ze veel lijnzaad. Dit brood bevat 75% minder koolhydraten, dan volkoren brood en houdt het de bloedsuikerspiegel stabiel.
Dat lijnzaad begint mij een beetje tegen te staan. Het gaat tussen je tanden en kiezen zitten, het verteert slecht en als ik het eet, zit mijn mond vol met die zaadjes. Ik sprak erover met mijn diëtiste en die vertelde mij zelfs, dat je er niet teveel van moet eten, want dan kan het giftig worden.
Daar schrok ik wel van en zocht het op. Lijnzaad bevat cyanogenen. Bij een te hoge dosis kan ons lichaam dit omzetten in het giftige cyanide (blauwzuur). Dit veroorzaakt ademhalingsproblemen, vergroting van de schildklier of zelfs een hartstilstand. Je kan het dus ook niet onbeperkt eten.
28 gram lijnzaad per dag wordt als veilig beschouwd. Dit zijn 2 tot 3 eetlepels. Indien je te weinig drinkt bij het eten van lijnzaad kan dit verstopping veroorzaken. Gemalen lijnzaad neemt meer schadelijke stoffen op en met hele lijnzaden heeft je lichaam meer moeite om ze te verwerken.
Ik denk, dat ik het voorlopig maar bij volkoren brood houd. Hier zitten wel meer koolhydraten in, maar ook veel vezels en als je het over de dag verdeeld, is dat prima.
Bron: Max Vandaag & Voedingscentrum
Reactie plaatsen
Reacties