Diabetes dont’s

Gepubliceerd op 20 februari 2024 om 17:30

Voedingsmiddelen, die mensen met diabetes liever niet of in ieder geval beperkt moeten gebruiken.

  • Bewerkte/geraffineerde koolhydraten
    Deze koolhydraten bevatten bijna geen vezels, vitamines en mineralen meer. Dit noem je lege calorieën. Dit zijn voedingsmiddelen met een hoge GI die snelle pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken (witte bloem, brood en rijst, broodjes, frisdrank, snacks, pasta, snoep, ontbijtgranen en toegevoegde suikers).

 

  • Bewerkt vlees – verhoogt het cholesterolgehalte. Dit vlees is bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden. Dit doen ze door het vlees te roken, te zouten, te drogen en/of conserveringsmiddelen toe te toevoegen (nitraat of nitriet). Het bewerkte vlees is soms wit, maar meestal rood vlees (worst, ham, paté, hamburger, worst, gemarineerd vlees).

  • Fruit met een hoge GI – verhoogt de bloedglucose en dit is moeilijk onder controle te houden (ananas, kaki, druiven, gedroogd fruit, papaja, mango's, kiwi, lychee).

  • Ingeblikt voedsel met toegevoegd natrium of suiker.

  • Voorverpakt, diepvries- en fastfood – dit voedsel bevat veel verborgen zout, suikers en conserveermiddelen.

  • Ongezonde vetten – dit zijn transvetten en verhogen het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Bovendien schadelijk voor je hart en taille, in het bijzonder voor diabetici. Transvetten zitten in melk en vlees van koeien, schapen en geiten, in kaas, roomboter, harde margarines, frituurvetten en bak- en braadvetten.

  • Vetarme producten – deze producten vervangen het vet door suiker en dus niet goed voor je bloedglucose.

  • Zout – verhoogt de bloeddruk en dus een groter risico op hart- en vaatziekten.

  • Gezoete dranken – brengen je insulineniveau in de war (schommelingen).

  • Alcohol – met mate gebruiken, maximaal 1 glas per dag en niet opsparen voor het weekend.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.