De beste voedingsmiddelen voor diabetici zijn voedingsmiddelen, die de bloedsuikerspiegel laag of onder controle houden.
Volwaardige voeding, die niet bewerkt is en veel vezels bevatten. Vezels uit eenvoudige koolhydraten voorkomen de hoge insulinepieken.
Kies voeding, die bestaat uit: mager eiwit (proteïne) en vezelrijke groenten en neem alleen kleine hoeveelheden van complexe koolhydraten (brood/rijst). Deze worden snel omgezet in glucose en veroorzaken de pieken in de bloedsuikerspiegel. Beperk koolhydraten en kies alternatieven (neem een zoete aardappel in plaats van een gewone aardappel).
Superfood voor diabetici, die geen koolhydraten bevatten zijn:
- Appelciderazijn
Reguleert de bloedsuikerspiegel en vermindert de "honger" naar koolhydraten. - Donkere chocolade
Rijk aan cacao en bevat grote hoeveelheden flavonoïden. Van deze flavonoïden is aangetoond dat ze de insulinegevoeligheid verbeteren, de insulineresistentie verminderen, de nuchtere bloedglucose verlagen en de "honger" naar eten verminderen. - Bosbessen
Van bosbessen is aangetoond dat ze het risico op diabetes, cognitieve achteruitgang bij ouderen en zelfs bepaalde soorten kanker verminderen. Ook bosbessen bevatten grote hoeveelheden flavonoïden en vezels om de insulinegevoeligheid te verbeteren. - Frambozen
Frambozen bevatten een hoog vitamine C-gehalte, krachtige antioxidanten en vezels. -
Rode uien
Deze (rauw of gekookt) bevatten veel krachtige voedingsstoffen die diabetes tegengaan. De combinatie van kalium, foliumzuur, flavonoïden en vezels is zeer geschikt voor zowel diabetici als voor de gezondheid van het hart. Met ongeveer 100 gram rode uien per dag krijg je alle voordelen zonder de bekende stinkende adem ;-). - Wortelen
Gekookt of rauw, ze hebben een zeer krachtig effect tegen diabetes. Het hoge vitamine A-gehalte zijn zeer goed voor de immuunfunctie en het gezichtsvermogen. Er is ook een onderzoek van de Stanford University School of Medicine waaruit blijkt hoe wortels diabetes type II helpen voorkomen. Iedere dag 5-10 worteltjes is een prima tussendoortje voor mensen met diabetes.
-
Groene thee
Een krachtige stofwisselingsversterker en bevat veel antioxidanten die nuttig zijn voor diabetici. Het aantal flavonoïden is hoog en voor een nog krachtigere kop kun je wat matcha groene thee proberen. Er wordt gezegd dat het 10x de effecten heeft van gewoon groen. -
Vis – vooral zalm
Vis (zalm, heilbot en tonijn) bevatten grote hoeveelheden omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren reguleren de bloeddruk, verminderen ontstekingen en vermindert zelfs het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
-
Griekse yoghurt
Onderzoek heeft aangetoond dat het consumeren van yoghurt diabetes type II kan helpen voorkomen. Dit komt door de hoge concentraties probiotica, vitamine D, calcium en magnesium. Kies voor een Griekse yoghurt met veel eiwitten en weinig suiker (minder dan 7 g).
-
Havergrutten (steel cut oats) + eiwitpoeder
Havergrutten zorgen voor een enorme vezelstoot. Het kan wel een saaie en flauwe maaltijd zijn. Voeg een schepje eiwitpoeder toe voor wat extra smaak en je hebt meteen een eiwitboost!
-
Kaneel
Dit kruid is een krachtige bloedsuikerverlager. Het verbetert de insulinegevoeligheid en bevat talloze krachtige antioxidanten. Voeg het toe aan alles wat je eet. Heerlijk in thee, koffie, haver, yoghurt en bij vrijwel alles wat je kookt. -
Kurkuma
Verbeterd aanzienlijk de insulinegevoeligheid en verlaagt de bloedsuikerspiegel. - Bladgroenten
Groenten, zoals spinazie, kool en boerenkool bevatten de hoogste hoeveelheden voedingsstoffen. -
Knoflook
Knoflook wordt al jaren gebruikt voor behandeling van hoge bloeddruk, kanker en hartziekten. Het verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, helpt beroertes voorkomen en verlaagt de bloeddruk door het hoge gehalte aan antioxidanten. -
Lijnzaad
Een goede bron van omega-3-vetten, vezels en antioxidanten. -
Noten
Deze verlagen de bloedsuikerspiegel en een goede snack voor mensen met type II-diabetes. De beste noten hiervoor zijn amandelen, cashew- en pecannoten. -
Extra vierge olijfolie / Kokosolie
Gebruik de extra vierge olijfolie of biologische, ongeraffineerde kokosolie als bakolie. Beiden zijn rijke bronnen van antioxidanten en goed voor je lichaam. -
Paprika's
Paprika’s zitten boordevol vitamines en bètacaroteen. Daarnaast bevatten de rode paprika’s lycopeen, wat een goede gezondheid bevordert en de kans op diabetes verlaagt. Je kan ze rauw eten of koken. -
Groentesap
Het maken van sap van groenten en het drinken ervan is zeer goed voor mensen met diabetes. De manier om alle belangrijke voedingsstoffen en vitamines uit meerdere porties groenten binnen te krijgen in één glas!
-
Zwarte koffie
Het hoge gehalte aan antioxidanten en het vermogen om de vetverbranding te bevorderen maken koffie tot een gezonde drank voor elke diabetespatiënt. Drink de koffie zwart, zonder melk of suikers! Gebruik ongezoete kokosmelk of cashewmelk als je maag geen zwarte koffie verdraagt. Of voeg een theelepel biologische kokosolie en een klein beetje kaneel toe.
Reactie plaatsen
Reacties