Als mijn gezinsleden pasta, rijst of noedels eten vervang ik deze vaak door de varianten van Slim.
Je hebt hiervan de varianten rijst, spaghetti, tagliatelle en noedels. Dit is gemaakt van Konjac-meel en glutenvrije biologische havervezels (Juroat™). Het is suikervrij, er is ook geen suiker aan toegevoegd, het bevat heel weinig koolhydraten en calorieën. 1 portie weegt ongeveer 270 gram en bevat 4,5 calorieën, 0,1 gram eiwit en 0 gram netto koolhydraten.
Zelf had ik eerlijk gezegd nog nooit van Konjac-meel gehoord. Konja is gemaakt van de Aziatische konjacplant. Een groentewortel die lijkt op yam (ook wel napi genoemd, dit is een eetbare wortelknol). Deze groeit o.a. in Oost-Azië. Het is een soort knol/wortel die vol zit met heel veel voedingsvezels. Deze vezels worden ook wel Glucomannan genoemd. Hier maken ze vezel-, meel- en gelei-supplementen van voor voeding. In Azië wordt het ook veel als verdikkingsmiddel gebruikt. Het absorbeert veel water en dit gebeurt dus ook in je darmen. Je krijgt er een voldaan gevoel van, omdat het in je maag een gel-achtige substantie wordt.
Het wordt dus ook veel gebruikt door mensen die moeten afvallen, omdat het weinig calorieën bevat en je dus een voldaan gevoel geeft. Deze substantie voedt de goede darmbacterie, die de vezels omzetten naar korteketenvetzuren. Dit zijn vetzuren die geproduceerd worden door microben in de darm na vergisting van de voedingsvezels.
Daarnaast wordt de Konjac-meel vooral ook gebruikt door mensen met diabetes. Zorgt voor verzadiging waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijf en heeft een gunstig effect op je cholesterol.
Hoe wordt konjac gemaakt?
De knollen worden gedroogd en daarna verwerkt tot poeder. Deze poeder wordt vermengd met water en dat wordt dit een soort gel. Deze gel noemen ze Konnyaku. In Japan gebruiken ze konjac vooral als verdikkingsmiddel of voor medicijnen.
Is konjac gezond?
Het bevat weinig voedingswaarden, maar wel heel veel goede voedingsvezels. Daarentegen weinig eiwitten en koolhydraten. Het is een gezonder alternatief voor producten als pasta. Verder bevat het geen goede voedingsstoffen dan alleen de vezels. Je kan ook kiezen voor biologische volkoren pasta's of pasta's gemaakt van peulvruchten.
Bron: Monique van der Vloed
Reactie plaatsen
Reacties