Mag ik met diabetes chocolade eten?

Gepubliceerd op 30 november 2023 om 09:23

Chocolade is niet verboden als je diabetes hebt. In chocolade zit cacao en cacao bevat flavanolen. Deze flavanolen hebben een positieve invloed op insulinegevoeligheid en kunnen dus je bloedglucosebalans verbeteren en de spijsvertering van koolhydraten vertragen.

Vooral pure chocolade met 70% cacao is dan de beste keuze. Het maakt dan niet uit of je het als poeder, gesmolten of als reep eet. Daarnaast bevat de pure variant veel magnesium, vitamine E en ijzer en werken de flavanolen als antidiabetica (geneesmiddel ter behandeling van diabetes) bij diabetes type 2. 

De meeste chocolade die verkrijgbaar is, bevat echter veel suiker en calorieën, dus eet het niet te vaak. 

Suikervrije chocolade

Zelf dacht ik slim te zijn en bestelde online een chocoladeletter gemaakt van suikervrije chocolade. Nu lees ik echter, dat ze met het maken van deze suikervrije variant maltitol gebruiken als suikervervanger. Maltitol is beter dan gewone suiker, maar eigenlijk geen geschikte zoetstof in een koolhydraatarm dieet. Deze maltitol wordt verkregen uit maïs en tarwezetmeel en heeft een GI (Glycemische Index) van 35. Dit is het hoogste GI in het rijtje van zoetstoffen (ter vergelijking: erythritol en stevia hebben een GI van 0). Maltitol verhoogt dus weldegelijk de bloedsuiker en kan tevens maag- & darmklachten veroorzaken. 

Chocolade gezoet met maltitol zo af en toe kan geen kwaad, het is altijd nog beter dan chocolade met gewone suiker. Er zijn echter betere alternatieven, zoals erythritol en stevia. Ik denk dat ik er de hele maand december over ga doen om deze chocoladeletter te verorberen ;-).

Bron: Lowcarbchef & Google

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.