Polyolen zijn natuurlijke suikervervangers. Ze bevatten 2 keer minder calorieën dan suiker. Erythritol bevat zelfs helemaal geen calorieën en dus een goede vervanger voor producten met gewone suiker.
Polyolen noemen ze niet-intensieve zoetstoffen. Stoffen die worden toegevoegd aan voeding om ze zo zoeter te maken (zuivelproducten, yoghurt, ijs, chocolade, snoep, gebak, frisdranken, jam, kauwgom en producten voor een koolhydraatarm dieet).
Voorbeelden
Voorbeelden van polyolen zijn:
- sorbitolen
- mannitol
- isomalt
- polyglycitolstroop
- maltitol
- lacitol
- xylitol
- erythritol
De smaak lijkt op suiker en er zit geen bijsmaak aan. Polyolen halen ze uit de natuur en worden uit verschillende soorten fruit gehaald (planten, bomen, fruit en paddenstoelen). Polyolen noemen ze ook wel suikeralcoholen, dit heeft niets te maken met alcohol. Suikeralcoholen zijn dus niet chemisch. Als je producten met suikervervangers gebruikt, kan dit een laxerende werking hebben. Let dus op bij producten waar meer dan 10% polyolen zijn toegevoegd.
Net als suiker vallen polyolen onder koolhydraten, de netto-koolhydraten (totale koolhydraten minus polyolen). Bij 20 gram koolhydraten, waarvan 10 gram polyolen, is het aantal netto-koolhydraten dus 10 gram (20-10). Ze staan op het etiket van koolhydraatarme producten. Deze onverteerbare koolhydraten moet je afhalen van het aantal calorieën wat je eet. Ze worden via de urine uit je lichaam verwijderd en geven dus veel minder energie dan suiker.
Polyolen zijn ten opzichte van suiker minder slecht voor je gebit. Zoetstoffen zijn niet de veroorzakers van gaatjes in je gebit. Pas wel op met light frisdranken, die zijn slecht voor het glazuur van je tanden. omdat deze zuren bevatten.
Diabetes
Erythritol heeft geen invloed op de stofwisseling in jouw lichaam en is dus heel goed voor mensen met diabetes. En Erythritol heeft geen invloed op je bloedsuikergehalte, suiker dus wel.
Voordelen polyolen
Het gebruik van polyolen ten opzichte van suiker heeft vele voordelen:
- Suiker bevat 2 keer zoveel calorieën dan polyolen
- Polyolen bevatten veel minder koolhydraten
- Weinig tot geen invloed op je bloedsuikerspiegel
- Niet slecht voor je gebit
- Zeer geschikt voor diabetespatiënten (vooral erythritol).
Bron: Sukrin
Reactie plaatsen
Reacties