Wat is een goed ontbijt voor diabetici?

Gepubliceerd op 28 maart 2024 om 20:16

Iedereen weet dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag. Een goede start van de dag en deze zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkomt dat je een hyper krijgt na de lunch. 

Mensen, die niet ontbijten, zijn gemiddeld zwaarder en hebben een hogere bloedsuikerspiegel dan mensen die wel een ontbijt nemen 's ochtends. Zonder ontbijt reageert je lichaam pas een half uur na de eerstvolgende maaltijd op de hoge bloedsuiker. Je lichaam produceert ook minder insuline als je het ontbijt overslaat. Dit geldt niet alleen voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen zonder diabetes. Als je vaak je ontbijt overslaat, vergroot je de kans om diabetes type 2 te krijgen.

Volkorenbrood, fruit, havermout en andere vezelrijke producten (bijv. muesli) zijn goede producten voor een ontbijt dat de bloedsuikerspiegel onder controle houden. 

  • Eiwitrijke producten: zuivel, Griekse yoghurt, eieren.
  • Broodsoorten: volkorenbrood, koolhydraatarm brood, zuurdesembrood, roggebrood (geen wit brood).
  • Broodbeleg: onbewerkte pindakaas, vleeswaren of kaas (liever 30+ in plaats van 48+ in verband met de vele eiwitten en vetten).
  • Havermout(vlokken), rijk aan nutriënten en bevat de beta-glucan vezel.

Vermijd producten/dranken, zoals:

  1. vruchtensappen (veel suiker)
  2. granenkoeken (veel suiker)
  3. eierkoeken (veel suiker, weinig vezels)
  4. koekjes (suiker)
  5. ontbijtgranen zoals cornflakes en crisis (bevatten weinig vezels). 

Dranken

Liever geen vruchtensappen, want daar zit veel suiker in. Granaatappelsap kan wel, de suikers hierin zijn gehecht aan de antioxidanten, die juist de insulineresistentie verbeteren. Het bevat wel veel calorieën, dus neem liever water, dit is altijd het beste voor je bloedsuikerspiegel, die door water niet wordt verhoogd.

Bron: Diabetesdieet.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.