Is haring gezond?

Gepubliceerd op 5 augustus 2024 om 10:40

Niet iedereen houdt ervan, maar ik trakteer mijzelf in het weekend nog wel eens op een haring. Heerlijk met zuur en uitjes, blijer kan je mij niet maken!

Maar is haring wel zo gezond?

Het antwoord hierop is: JA!

  1. Haring is net als andere vissoorten rijk aan eiwit. Eiwit zorgt voor opbouw en herstel van spieren, organen, bloed en het zenuwstelsel.
  2. De vetzuren in vis zijn goed voor je hart en bloedvaten en eet dus minimaal 1 keer per week vis. Bij voorkeur vette vissen, zoals haring, zalm, makreel en sardines.
  3. Veel mensen denken dat haring rauw is. Haring wordt gepekeld en de pekel zorgt ervoor dat de haring gaar wordt en langer houdbaar is.
  4. Ook zorgt vette vis ervoor dat het je eetlust stilt en is een prima eiwitkeuze om af te vallen.
  5. In 100 gram haring zitten ongeveer 18 gram eiwitten. Door haring te eten, zorg je ervoor dat rode bloedcellen gezond blijven. Deze cellen zorgen voor het rondpompen van zuurstof door je lichaam. 
  6. Door de omega-3 vetzuren blijft de communicatie tussen je zenuwcellen behouden en verkleint dit het risico op hersenaandoeningen, zoals bijv. dementie.

1 zoute haring van 75 gram bevat 129 kcal, 7,6 g vet, waarvan 1,8 g verzadigd, 2,1 g koolhydraten, waarvan 0 g suiker, 0 g vezels, 13,2 g eiwit en 2,06 gram zout.

Ik zou zeggen, mocht je komend weekend langs de viskar of de Volendammer lopen, neem lekker een harinkje 😉.

Bron: Voedingscentrum

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.