Je vraagt je waarschijnlijk af waarom gezond eten bij diabetes? Dat moet je in principe toch altijd doen, ook als je geen diabetes hebt?
Klopt, maar gezond eten bij diabetes is extra belangrijk. Het verlaagt je bloedsuiker, je valt er van af, het verlaagt je bloeddruk, minder kans op hart- en vaatziekte en ook de kans dat je minder of geen medicijnen meer nodig hebt.
Waar moet je vooral op letten?
Eet vooral:
- Veel groente
- Volkoren producten voor de vezels
- Fruit (2 stuks per dag)
- Peulvruchten
- Vette vis
- Noten
Drink vooral:
- Water
- Thee zonder suiker
- Koffie zonder suiker
- Géén alcohol, want dit bevat veel suiker, zelfs in alcoholvrij bier.
En zeker ook:
- Veel bewegen
- Niet roken
- Goed slapen
- Genoeg ontspannen
Koolhydraten
Als je koolhydraten eet, maakt je lichaam hier glucose (bloedsuiker) van. Glucose is de brandstof voor je lichaam. We kennen snelle en langzame koolhydraten
Snelle
koolhydraten
Deze veroorzaken een snelle stijging van je bloedsuiker.
Snelle koolhydraten:
- cornflakes
- frisdrank
- gebak
- koekjes
- snacks
- suikers
- vruchtensap
- witbrood
- witte pasta
- witte rijst
- zetmeel
Langzame koolhydraten
Deze laten uw bloedsuiker langzaam stijgen o.a. door de vezels, die er in zitten en deze geven je een vol gevoel en eet je dus minder.
Langzame koolhydraten:
- fruit
- groente
- noten
- peulvruchten
- volkoren brood
- volkoren pasta
- zilvervliesrijst
Zorg daarnaast dat er regelmaat in je eten zit en eet 3 gezonde maaltijden per dag en niet meer dan 4 kleine gezonde tussendoortjes.
Let erop, dat de producten die je eet vers en onbewerkt zijn. Eet geen chips, frisdrank, kant- en klaarmaaltijden, koekjes, sauzen, snoep of soep, hierin zit veel meer suiker, zout en vet. Daarnaast zitten er toevoegingen in om deze producten langer te kunnen bewaren.
Bron: Thuisarts.nl
Reactie plaatsen
Reacties